Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen – Vi må jobbe sammen

– Vi må jobbe sammen

Introduksjon

Seniorforsker Tron Krosshaug understreket i sitt hovedforedrag på “The IOC World Conference on Prevention of Injury & Illness in Sport" at man må kombinere flere metoder for å finne svar på hvordan skader skjer.

Foran et nesten fullsatt auditorium startet Krosshaug forelesningen sin med å definere "skademekanisme".

 

Ifølge Krosshaug kan skademekanismen beskrives på følgende måter;

1. Spillers/motstanders oppførsel

2. Spillsituasjonen

3. Overordnet biomekanikk

4. Detaljert biomekanikk

 

 

På elegant vís viste han hvordan hver av disse tilnærmingene kan brukes til å utforme forebyggende tiltak.

 

  

Enkelt og komplisert

Gjennom tidligere arbeider har Krosshaug et al identifisert åtte forskjellige forskningsmetoder for å studere skademekanismer. Både fordelene og ulempene ved alle åtte metoder ble trukket frem og diskutert.

 

Krosshaug understreket videre at en enkeltmetode kan gi nok viktig informasjon som er tilstrekkelig for å treffe forebyggende tiltak.

 

Må kombinere metoder

I mer komplekse og sammensatte skadesituasjoner/-bilder er ingen enkeltmetode tilstrekkelig med tanke på validiteten og presisjonen på informasjonen man får, og hvor komplett den er.

 

Under forelesingen pekte Krosshaug flere ganger på at det er viktig å studere skadesituasjoner fra det virkelige liv for å kvalitetssikre hypoteser om skademekanismer.

 

Såkalte etablerte sannheter har vist seg å ikke stemme når man har satt hva man tror opp mot hva som faktisk skjer (setter analysedata opp mot hypoteser).  

 

Forståelse i bevegelse

Krosshaug har tidligere utviklet en metode som gjør det mulig å anslå leddbevegelse gjennom videoanalyse av skadesituasjoner.

 

Likevel, for å få en mer inngående forståelse av sammensatte skadescenarioer (f.eks. lårstrekk (hamstring), ankelovertråkk, korsbåndsavrivning) ble modelleringer og simuleringer nevnt som lovende tilnærminger.

 

 

Smart beskyttelse

Viktigheten av presise biomekaniske beskrivelser av skadesituasjonen ble også trukket frem og diskutert.

 

Såkalt “smart beskyttelse” ("intelligent protection")er et nytt felt innen skadeforebygging. Et eksempel er et selvutløsende luftputesystem som skal beskytte f.eks. overkroppen eller hodet. På dette feltet gjenstår det mye arbeid fremover før det blir anvendbart, men det skal bli spennende å følge utviklingen.