Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen – Dette er noe alle tjener på

– Dette er noe alle tjener på

Introduksjon

President i Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB), Jizhong Wei, åpnet den første volleyballmedisinske kongressen i historien i helgen.

Bortimot 300 deltagere og forelesere, fra 45 land og alle fem kontinenter, var samlet til FIVB Volleyball Medicine Congress 2011 i Bled i Slovenia.

 

For første gang noensinne var hele den medisinske ekspertisen i verdens største idrett samlet på samme sted.

 

Forebygging er viktig

 – Alle disse presentasjonene og ekspertrapportene vil være til stor hjelp for trenere, spillere og lagledere, sier president Jizhong Wei. Han understreket hvor viktig det er å omsette fagkunnskapen i et enkelt budskap alle kan forstå. – På den måten kommer arbeidet vårt til nytte, mener Wei.

 

Wei la også til at en reduksjon av skader i volleyballsporten var hovedfokuset til kongressen i Slovenia. – Vi må vie mer oppmerksomhet til skadeforebyggende virksomhet, ikke bare behandling, mener presidenten.

 

 

Banebrytende arbeid

Selv om forekomsten av skader i volleyball og beach volleyball er lavere enn i andre lagidretter, får de skadene som oppstår store konsekvenser for den enkelte utøver. Derfor er det et uttalt mål hos FIVB at skadeforebygging hos utøverne er ”jobb nummer én”.

 

– Denne kongressen er en milepæl, sier professor Roald Bahr fra Senter for idrettsskadeforskning, som også leder den medisinske komitéen i FIVB. – Ikke minst er jeg svært fornøyd med at så mange land og verdensdeler er representert. Det betyr at dette er en unik mulighet til å formidle kunnskap om volleyballskader og hvordan disse kan forebygges til alle regioner i FIVB.

 

 

Norske bidrag sentrale

I tillegg til professor Bahr, var også professor Lars Engebretsen, som leder Senter for idrettsskadeforskning sammen med Bahr, en av hovedforeleserne. Engebretsen foreleste på temaet ”Behandling av korsbåndsskadde volleyballspillere – noen særskilte utfordringer?” og hadde i tillegg flere workshops om ulike kneskader.

 

 

 

De to andre norske innslagene var bidrag fra Grethe Myklebust og Håvard Visnes. De foreleste om henholdsvis "Screening av kvinnelige utøvere for korbåndsskaderisiko" og "Risikofaktorer for patellar tendinopati hos volleyballspillere".

 

– Det er morsomt å registrere at selv om Norge ikke er blant verdens fremste volleyballnasjoner, så er norsk idrettsmedisinsk forskning helt i fremste linje, avslutter Bahr.